Op bezoek bij… Remeker

Boerenhart op bezoek bij Remeker kaas

’s ochtend lopen wij samen met Peter door de weide waar de Jersey-koeien grazen. De rust in het weiland van De Groote Voort in Lunteren valt op. “Tevreden koeien maken geen geluid” volgens Peter. Samen met zijn vader houdt hij de dames tevreden, want dat levert de beste biologische kaas op.

Dag op de boerderij

De dag op de boerderij begint met het melken van de koeien. “Daarna verweiden wij de koeien naar de percelen verderop. Ze mogen zelf kiezen welke kant ze op gaan.” De Jerseys kunnen hier de hele dag genieten van een buffet. Onder onze voeten zien wij niet alleen gras, er zijn ook kruiden en klaver te vinden. “Aan het einde van de dag halen wij alle koeien weer op voor het melken. Voor de nacht kunnen de koeien tot rust komen in de weides rondom de stal.” De koeien blijven elk jaar zo lang mogelijk op het grasland. “Het is afhankelijk van het weer wanneer de Jerseys op stal gaan.”

Natuurlijke werkwijze

“We hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd om de beste natuurlijke biologische kaas te maken.” De koeien krijgen bijvoorbeeld geen antibiotica: “Dat dood alles. Wanneer dat in het systeem komt heeft dat overal effect op. Ook op de bodem die in voedsel voorziet voor de koeien.” Wanneer een koe ziek is richten de mannen zich vooral op preventie. “Wij voeren kruiden die ervoor zorgen dat de koeien niet meer ontwormt hoeven worden.” Het geheim van de werkwijze? “Het is de kunst van het weglaten.”

Biologische kaas

Niet alleen de koeien worden op een natuurlijke manier behandeld. Ook de melk krijgt een natuurlijke behandeling wanneer het tot kaas verwerkt wordt. De korst wordt onder andere gevormd met de zelfgemaakte Ghee (geklaarde boter). Er is dus geen plastic laag nodig en dat heeft een goede invloed op de smaak. Het voordeel van de werkwijze zie en proef je terug in de kaas. “Onze Jerseys mogen hun hoorns houden, dit is hun mineraal opslag. De mineralen komen goed van pas in de kaas.”

Opschalen

Peter is zelf gek op kaas: “Een maaltijd zonder kaas is als een mooie vrouw met één oog.” Hij is niet de enige die gek is op de Remeker kazen: “We nemen op dit moment geen nieuwe klanten meer aan. De kaas die wij nu maken is precies zoals wij hem willen hebben. Daarom werken we nu aan het opschalen van onze productie. Binnenkort stallen wij ons jong vee op een andere boerderij zodat wij hier in Lunteren meer ruimte hebben voor de melkkoeien.”

Wil je de kazen van Remeker toevoegen aan jouw kaasplank? Voeg ze toe aan jouw bestelling.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Vers, Verser, Verst!

Vandaag bestelt, morgen bij jou.

Nog geen account? Vraag hem direct aan.

We hebben een nieuwe naam!

Bedankt voor je belangstelling in de lekkerste producten van Nederlandse bodem. Die leveren we voortaan onder de naam Neder Groep. Neem daarom een kijkje op www.nedergroep.nl