Op bezoek bij… Veluws Land

Veluws Land

Als we het erf oplopen, zien we de varkens gelijk staan in de modderpoel naast de stal. Jarno en Heleen van den Berg laten ons hun biologische varkenshouderij in Vaassen zien. Hier zorgen zij samen met hun kinderen voor al hun varkens, van klein tot groot, van zeug met biggetjes tot groepjes beren.

Biggetjes

Allereerst gaan we langs de biggetjes. Hier liggen de vrouwelijke varkens, de zeugen, met hun biggetjes elk in een eigen stal. De biggen en zeugen kunnen een frisse neus halen buiten of ervoor kiezen binnen op het stro te liggen. Heleen vertelt: “Wij gebruiken stro in plaats van roosters zodat de biggen en zeugen lekker kunnen liggen.” De biggen zijn wat schuw, maar toch nieuwsgierig naar het bezoek.

Het leven van big tot varken

De meeste zeugen worden natuurlijk bevrucht door eigen beren Oli en Jidde. Dit zijn echt vleesberen en de biggen hiervan zijn dan ook bedoeld voor het vlees. De beste zeugen worden kunstmatig geïnsemineerd met Zwitserse beren. De vrouwelijke biggen hiervan blijven in Vaassen om biggetjes te krijgen. Ongeveer 115 dagen na het dekken worden deze geboren. Als ze groot genoeg zijn en minimaal 40 dagen bij hun moeder hebben gezeten verhuizen de biggen naar de vleesvarkensstal. Binnen een maand of 5 groeien ze uit tot slachtrijpe dieren die een heerlijk stuk vlees geven. De zeugen krijgen ongeveer 4 tot 5 keer biggetjes, daarna worden ook zij gebruikt voor het biologische vlees.

Biologisch

Bij Veluws Land is alles biologisch. Heleen vertelt: “Het voer dat de varkens krijgen drie sterren biologische brokken zijn, waarvan 20% uit de streek. Daarnaast is het hooi ook biologisch én bevat het kruiden. Dit is goed voor de gezondheid van de varkens.” Ook behouden de varkens hun staart en tandjes én hebben ze genoeg ruimte om buiten een frisse neus te halen. Daar zijn ze dol op! Een rustig leventje dus voor de varkens van Veluws Land.

Biologisch varkensvlees op jouw menukaart? Voeg het toe aan je winkelmand!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Vers, Verser, Verst!

Vandaag bestelt, morgen bij jou.

Nog geen account? Vraag hem direct aan.

We hebben een nieuwe naam!

Bedankt voor je belangstelling in de lekkerste producten van Nederlandse bodem. Die leveren we voortaan onder de naam Neder Groep. Neem daarom een kijkje op www.nedergroep.nl