Op bezoek bij… Forellenkwekerij ‘t Smallert

Sander van 't Smallert

Heb jij wel eens een forel besteld bij Boerenhart? Dan heeft forellenkwekerij ’t Smallert, de oudste forellenkwekerij van Nederland, die voor jou gekweekt! “Wij zorgen ervoor dat de vissen lekker veel ruimte hebben. Daarom wordt onze forel ook wel de ‘scharrelforel’ genoemd.” vertelt Sander, terwijl hij de vijvers laat zien.

De vijvers

De vijvers zijn gevuld met Veluws Sprengenwater van beken uit de buurt. Het water in de vijvers is stromend water, wat uiteindelijk weer terug in de beekjes komt en ervoor zorgt dat de vijvers niet bevriezen in de winter. In de vijvers is lekker veel ruimte voor de vis. “Ik zou zo een hoop meer vissen in de vijvers kunnen doen, maar wij vinden het belangrijk dat de vissen genoeg ruimte hebben.” vertelt Sander van ’t Smallert. Wist je dat als vissen te dicht op elkaar zitten, ze hun vinnen kunnen beschadigen of zelf verliezen? Bij ’t Smallert staat diervriendelijkheid hoog in het vaandel en kunnen de vissen dus gewoon lekker rondzwemmen met al hun vinnen. “Ik vond het zo leuk dat iemand onze forel scharrelforel noemde, dat ik de term nu zelf ook ben gaan gebruiken.”

Forellen

“Kleine vissen van rond de 40 gram komen bij ons binnen en worden gesorteerd op grootte.” zegt Sander. “De grote vissen eten sneller het voedsel op, waardoor de kleintjes minder krijgen. Door het sorteren krijgen alle vissen de kans om te eten.”

De kleine vissen worden gekweekt, tot dat ze het juiste gewicht hebben bereikt. Zo zijn vissen van 300 gram 8 maanden geweekt, vissen van 500 gram 10 maanden gekweekt en vissen van een kilo een jaar gekweekt. Sander vertelt dat er een goede schatting moet worden gemaakt voor de inkoop: “Want even snel een vis kweken gaat niet.”

Van vijver naar bord

Wanneer de forellen het juiste gewicht hebben bereikt, worden de vissen elektrisch afgedood. Diervriendelijkheid staat voorop, dus dit is een snel proces waarbij de dieren niet hoeven te lijden. De verse vis wordt gefileerd en ontgraat met een machine, waarna de vis wordt verpakt en verkocht. “De vis wordt gevangen op bestelling. Zo kunnen wij garanderen dat vis zo vers mogelijk is.

Ontgraten van de forel

Gerookte forel

“Naast verse forel, leveren wij ook gerookte forel. Lekker voor op brood, bij een salade of op een toastje.” Voorafgaand aan het fileren wordt de vis in zijn geheel in de rookkast gegaard op 42°C. Hierna wordt de vis gefileerd.

Wil jij zien hoe een gerookte forel wordt gefileerd? Sander laat het je graag zien, bekijk de video!

Tip van Sander van ’t Smallert

“Houd de bereidingstemperatuur van vis laag. Zo behoud de vis haar zachte structuur en blijft de vis sappig.” vertelt Sander als een echte forel liefhebber. “Daarnaast vind ik dat je de vis het hoofdingrediënt moet laten zijn van het gerecht.”

Staat deze heerlijke forel al bij jou op het menu? Bestel nu!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Vers, Verser, Verst!

Vandaag bestelt, morgen bij jou.

Nog geen account? Vraag hem direct aan.

We hebben een nieuwe naam!

Bedankt voor je belangstelling in de lekkerste producten van Nederlandse bodem. Die leveren we voortaan onder de naam Neder Groep. Neem daarom een kijkje op www.nedergroep.nl