Wat is een korte (voedsel) keten?

In Nederland zijn we kampioen in het maken van goed voedsel. Toch halen we veel van ons eten uit het buitenland. Ook gaat voedsel vaak langs tal van partijen voor het op je bord belandt. Iedereen verdient er goed aan, behalve de voedselmakers zelf. En de prijs voor schade aan bijvoorbeeld het milieu? Die betaalt de belastingbetaler. Dat kan anders. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds meer korte keten initiatieven. Wat zijn dat precies, wat zijn de voordelen van korte ketens en hoe koop je via een aanbesteding meer voedsel van dichtbij in? Dat leggen we je uit!

In een korte keten zijn er geen of slechts één schakel tussen wie het voedsel maakt en wie het opeet. Voedsel gaat bijvoorbeeld rechtstreeks van de boer naar de consument, via een webshop, boerderijwinkel of kraam langs de weg. Voor overheden, bedrijven en zorgorganisaties is het makkelijker als ze via één kanaal producten uit de regio kunnen bestellen. Zij kiezen vaak voor een korte keten-leverancier, die het aanbod van verschillende voedselmakers in de regio samenbrengt en de distributie verzorgt.

Wat zijn de voordelen?

Beter product
Dichtbij zijn de lekkerste, gezonde en meest smaakvolle producten te vinden. En wat van dichtbij komt is ook nog eens kraakvers!

Lagere CO2-footprint
Eten uit de korte keten heeft geen duizenden kilometers afgelegd. Ook eet je producten uit het seizoen. Dat is beter voor het milieu.

Eerlijke prijs
Omdat er geen of minder tussenschakels zijn, krijgen voedselmakers een eerlijke prijs voor hun product.

Minder verspilling
Kies je voor betere voedselproducten? Dan wordt er vaak beter gegeten en gaat er na afloop minder voedsel de prullenbak in.

Economische impuls
Eten via de korte keten levert een bijdrage aan een sterkere lokale en regionale economie.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Vers, Verser, Verst!

Vandaag bestelt, morgen bij jou.

Nog geen account? Vraag hem direct aan.