In Nederland zijn we kampioen in het maken van goed voedsel. Toch halen we veel van ons eten uit het buitenland. Ook gaat voedsel vaak langs tal van partijen voor het op je bord belandt. Iedereen verdient er goed aan, behalve de voedselmakers zelf. En de prijs voor schade aan bijvoorbeeld het milieu? Die betaalt de belastingbetaler. Dat kan anders. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds meer korte keten initiatieven. Wat zijn dat precies, wat zijn de voordelen van korte ketens en hoe koop je via een aanbesteding meer voedsel van dichtbij in? Dat leggen we je uit!
In een korte keten zijn er geen of zo min mogelijk schakels tussen wie het voedsel maakt en wie het opeet. Voedsel gaat bijvoorbeeld rechtstreeks van de boer naar de consument, via een webshop, boerderijwinkel of kraam langs de weg. Voor veel bedrijven, zoals overheden, bedrijven en zorgorganisaties, is het gemakkelijker om via één kanaal producten uit de regio kunnen bestellen. Zij kiezen vaak voor een korte keten-leverancier, die het aanbod van verschillende voedselmakers in de regio samenbrengt en de distributie verzorgt.
Wat zijn de voordelen?
- Beter product
Dichtbij zijn de lekkerste, gezonde en meest smaakvolle producten te vinden. En wat van dichtbij komt is ook nog eens kraakvers! - Lagere CO2-footprint
Eten uit de korte keten heeft geen duizenden kilometers afgelegd. Ook eet je producten uit het seizoen. Dat is beter voor het milieu. - Eerlijke prijs
Omdat er geen of minder tussenschakels zijn, krijgen voedselmakers een eerlijke prijs voor hun product. - Minder verspilling
Kies je voor betere voedselproducten? Dan wordt er vaak beter gegeten en gaat er na afloop minder voedsel de prullenbak in. - Economische impuls
Eten via de korte keten levert een bijdrage aan een sterkere lokale en regionale economie. - Korte lijntjes
Omdat er weinig schakels zitten tussen de eindgebruiker en de producent kan er ook gemakkelijk gecommuniceerd worden over de wensen. Zo kan de producent de producten aanpassen aan de behoefte van de consument.