Elspeet

Bakker Piet

Boer: Ronny van der Horst

Specialiteit: Brood

"Je vindt bij ons de allerlekkerste producten met natuurlijke grondstoffen volgens traditioneel recept."

Je vindt de bakkerij aan de rand van Elspeet. Langs de heide, door de Veluwse bossen en tussen wuivende graanvelden. Stap je de drempel van de moderne bakkerij over, dan komt de geur van vers brood je tegemoet. Brood dat voor je ogen gemaakt wordt, want je kijkt vanuit de winkel zo de bakkerij in.

De geur van vers brood

Het lijkt zo eenvoudig. Graan, water, gist en een beetje zout. Kneden, rijzen, bakken… en je hebt brood. Toch is er brood en brood. Het verschil maakt Bakker Piet met ingrediënten van dichtbij. “We telen bijvoorbeeld zelf tarwe in Uddel. Nadat het gedorst en gedroogd is, gaat het naar de molen in Wapensveld, waar het met de kracht van de wind vermalen wordt tot meel. Dat meel gebruiken we voor onze Puur Veluwse-broden”, vertelt Ronny van der Horst.

Wij telen zelf tarwe

Ronny is de kleinzoon van Bakker Piet, die in 1938 een kleine dorpsbakkerij in Elspeet begon. “Mijn wieg stond praktisch in de bakkerij. Ik leerde bij wijze van spreken eerder kneden dan praten en bakte als klein jochie al mijn eerste brood.”

Bij alle stappen van het maken van brood, is geduld de sleutel tot succes, geeft Ronny aan. “Wij laten een Woudkoren-brood bijvoorbeeld zo’n 4 tot 5 uur rijzen, een desembrood zelfs 48 uur. Door het deeg de tijd te geven hoeven we geen extra gist of broodverbetermiddelen toe te voegen en blijft het brood zo puur mogelijk. Ook kan de smaak en structuur van het brood zich beter ontwikkelen.”

Geduld is de sleutel tot succes

De vraag naar het lekkere, lokale brood en ook de gebakjes van Bakker Piet groeit. Daarom lieten Ronny en zijn vrouw Esther recent een gloednieuwe, vier keer zo grote bakkerij bouwen. Dat gebeurde met oog voor duurzaamheid. Zo bevat de nieuwe bakkerij bijvoorbeeld energiezuinige verlichting, koelingen en vriezers.

Met oog voor duurzaamheid

Ook op andere terreinen hebben ze in Elspeet oog voor mens en milieu. Brood dat overblijft gaat bijvoorbeeld naar daklozen, boeren in de regio of een lokale brouwerij die er weer bier van maakt. Verder is het productieproces aangepast zodat de bakkers minder vaak in de nacht hoeven te werken. En biedt Bakker Piet leerplekken aan jongeren die net even een beetje extra tijd en aandacht nodig hebben. “Verschillen maken de wereld juist mooier en daar willen we in onze bakkerij graag ruimte aan geven.”

een greep uit ons assortiment:

Vandaag bestelt, morgen bij jou.

Bestel de producten van Ronny van der Horst en nog veel meer verse, gezonde en eerlijke producten via ons portaal.

Heb je nog geen account? Vraag hem direct aan.

We hebben een nieuwe naam!

Bedankt voor je belangstelling in de lekkerste producten van Nederlandse bodem. Die leveren we voortaan onder de naam Neder Groep. Neem daarom een kijkje op www.nedergroep.nl