Wild van Ter Weele

Salgerij Ter Weele

Het is weer herfst en dat betekent tijd voor wild. Geen natuurlijker stukje vlees dan bijvoorbeeld een hazenpeper, hertenbiefstuk of reebout. Of wat dacht je van een heerlijk stoofpotje van wild zwijn? En als je dan kiest voor Veluws wild, ben je ook nog eens super duurzaam bezig!

Voor dat wild moet je bij Herman ter Weele zijn. Deze meesterslager uit Oene is zelf ook jager. Je vindt hem regelmatig uren in een jachthut om herten, zwijnen, reeën en moeflons te schieten. Dat doet Ter Weele, samen met andere jagers, om de wildpopulatie op een gezond niveau te houden. Want teveel wild leidt bijvoorbeeld tot voedseltekorten en daarmee tot onveilige verkeerssituaties, wanneer dieren buiten de bossen op zoek gaan naar voedsel.

Jagen met respect voor de natuur

Het jagen zelf gebeurt zeer zorgvuldig, vertelt Ter Weele. “We krijgen jaarlijks op basis van tellingen een zogeheten afschot toegewezen. We schieten alleen gezonde dieren en halen de trekker pas over als een dier goed dwars staat, zodat het direct dood is. Na een schot blijven we nog minimaal een uur zitten, tot eventueel ander wild weer vertrokken is. We proberen op die manier de natuur minimaal te verstoren.”

Villen, uitbenen en rijpen

Ter Weele verwerkt niet alleen het wild dat hij zelf schiet, maar ook wild van andere jagers. Dat doet hij in zijn eigen slachthuis in Lieren, op het randje van de Veluwe. Het villen en uitbenen gebeurt nog op ambachtelijke wijze. Daarna gaat het wild minimaal tien dagen de koelcel in om te rijpen. Het vlees wordt daardoor nóg malser en smaakvoller. En dan is het tijd om het vlees klaar te proportioneren. Van hazenpepers tot hertencarpaccio en van reerugfilet tot wildzwijnpoulet; met wild kan je alle kanten op.

Slagerij Ter Weele

Het zuiverste stukje vlees

Bovendien ligt er een buitengewoon zuiver en natuurlijk stukje vlees op je bord. Want ga maar na: herten, reeën en zwijnen hebben nog nooit een stal van binnen gezien of een spuit antibiotica gehad. Bovendien scharrelen ze een volledig natuurlijk dieet bij elkaar.

De delicate smaak van de natuur

Dat proef je ook terug in het vlees. Een ree eet bijvoorbeeld alle jonge knopjes van bomen en struiken, waardoor het vlees heel delicaat van smaak is. En in wild zwijn herken je de aardse smaak van beukennootjes en eikels die op het menu van het dier stonden. Die pure smaken koestert Ter Weele. Het Veluwse wild dat hij levert bevat geen kunstmatige toevoegingen of E-nummers.

Slagerij Ter Weele

Nauwelijks foodmiles van bos tot bord

Het wild van Slagerij Ter Weele is ook nog eens superduurzaam. Tussen bos en bord zitten namelijk nauwelijks transportkilometers. Dat is heel anders dan bij het meeste wild uit de supermarkt. Wild dat je daar koopt komt vaak uit landen als Argentinië of Nieuw-Zeeland, waar herten, zwijnen of hazen gehouden worden op grote farms. Noem het gerust wild als je wilt, maar voor die échte wildbeleving en de smaak van de herfst kies je natuurlijk gewoon wild uit Nederlandse bossen. Puur natuur en lekker lokaal. Van Slagerij Ter Weele en Neder Groep!

Tip van Herman

Beginnen met wild? Probeer dan eens reebiefstuk. Kruiden met wat peper en zout, kort bakken en genieten maar!

Slagerij Ter Weele
Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Vers, Verser, Verst!

Vandaag bestelt, morgen bij jou.

Nog geen account? Vraag hem direct aan.

We hebben een nieuwe naam!

Bedankt voor je belangstelling in de lekkerste producten van Nederlandse bodem. Die leveren we voortaan onder de naam Neder Groep. Neem daarom een kijkje op www.nedergroep.nl